Όπως υποδηλώνει και το όνοµά του, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κοκτέιλ, ενώ η επιβίωσή του ως τις µέρες µας δεν αποτελεί µυστήριο. Θα εκπλαγείτε από το πώς ένα κουταλάκι ζάχαρης βοηθά το γιατρικό αυτό να γλιστρήσει στον οισοφάγο, αναδεικνύοντας στην ολότητά της τη φυσική γλυκύτητα του καλού ουίσκι.

ΥΛΙΚΑ

2 µέρη ουίσκι (Bourbon κατά προτίµηση),

1 κουταλάκι ζάχαρη πολυτελείας και ½ µέρος νερό (ή απλά ½ µέρος σιρόπι),

σταγόνες Angostura ή φρέσκος χυµός πορτοκαλιού,

1 φέτα πορτοκαλιού (προαιρετικά),

1 κεράσι (προαιρετικά).

oyiski

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

∆ιαλύετε τη ζάχαρη πολυτελείας σε ½ µέρος νερού (και η απλή ζάχαρη ή η ζάχαρη σε κύβους λειτουργεί, απλά διαλύεται δυσκολότερα) και ρίχνετε το µίγµα σε ποτήρι για ουίσκι. Αν θέλετε, στύβετε και µια φέτα πορτοκαλιού. Προσθέτετε πάγο, το ουίσκι και την πικραντική ουσία (σταγόνες Angostura ή φρέσκο χυµό πορτοκαλιού) και ανακατεύετε δυνατά µε ένα κουτάλι. Αν θέλετε το γαρνίρετε µε ένα κεράσι.

Μπορείτε: Αντί για κεράσι ή/και στυµµένο πορτοκάλι, να χρησιµοποιήσετε ένα κερασάκι Μaraschino.

∆εν µπορείτε: Να χρησιµοποιήσετε κοινή ζάχαρη, εκτός κι αν είναι η µόνη που διαθέτετε. Η γεύση πάντως θα έχει διαφορά.

∆εν µπορείτε: Να προσθέσετε σόδα. Υπάρχουν συνταγές που το προτείνουν, η σόδα ωστόσο νοθεύει τη γεύση του ζαχαρούχου ουισκιού.

Παραλλαγές: Το παµπάλαιο Old Fashioned σηκώνει τόση συζήτηση και έχει διαφοροποιηθεί στο χρόνο τόσο πολύ όσο -τουλάχιστον- και το Μartini. Σε κάθε περίπτωση, το Brandy Old Fashioned (µε µπράντι αντί για ουίσκι) αποτελεί την πλέον σεβαστή παραλλαγή του.

stavri

ΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΗ

Bartender, καθηγητής στην Alfa Culinary & Beverage Academy*